Jouw Energielabel informatie

Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen, appartementen en vakantiewoningen met een oppervlakte groter dan 50 m². De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) is verantwoordelijk voor de controle en handhaving van deze verplichting.

Verkoop woning

Wanneer een woning, appartement of vakantiewoning wordt verkocht of verhuurd zonder een geldig energielabel, kan de ILT een bestuurlijke boete opleggen. De hoogte van de boete voor particuliere verkopers van een woning zonder geldig energielabel bedraagt € 450. Voor organisaties zoals bedrijven, stichtingen, verenigingen en coöperaties is de boete € 900 per verkochte woning zonder geldig energielabel. De ILT kan deze boete herhaaldelijk opleggen, totdat er wordt voldaan aan de verplichting om een geldig energielabel te laten opstellen.

Verhuur woning

Een verhuurder van een woning moet elke nieuwe huurder een kopie van een geldig energielabel verstrekken. Als het energielabel niet aanwezig is, kan de ILT een dwangsom opleggen. De hoogte van deze dwangsom wordt per geval bepaald, maar is altijd hoger dan de kosten om een energielabel te laten opstellen. De ILT kan deze boete herhaaldelijk opleggen, totdat er wordt voldaan aan de verplichting om een geldig energielabel te verkrijgen.
Bron: www.ilent.nl & www.rijksoverheid.nl

Voor de verkoop of verhuur van een woning is een energielabel vereist. Onze energieadviseur kan dit voor jou regelen. Jouw Energie Coach is actief in verschillende plaatsen, waaronder Aduard, Annen, Assen, Eelde, Een, Grijpskerk, Grootegast, Hoogkerk, Leek, Marum, Noordhorn, Noord-Laren, Norg, Paterswolde, Peize, Roden, Rolde, Smilde, Tynaarlo, Vries, Zuidhorn en Zuid-Laren.

Energielabel prijzen en aanvragen